sobota, 28 marca 2015

#26 Kokosowy krem

Tym razem bez zbędnych wstępów - przepyszny krem kokosowy.

Krem kokosowy

Składniki

100 g wiórków kokosowych
1,5 tabliczki białej czekolady
Duży kubek śmietanki 30% (330 g)


Przygotowanie

Wiórki przełożyć do blendera, miksować kilka minut, do momentu w którym z kokosa zacznie wydzielać się tłuszcz kokosowy (zacznie mieć kremową konsystencje, trwa to od 8 do 15 minut). W tym momencie dodajemy po łyżce wrzącej wody, i miksujemy kilka minut. Wodę należy dodawać dopóki masa kokosowa nie będzie miała konsystencji bardzo miękkiego, utartego masła. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, do roztopionej dodajemy partiami masę kokosową. Zostawiamy do ostudzenia.

W międzyczasie ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy partiami zimną masę czekoladowo-kokosową, mieszamy łyżką, tak aby nie zaburzyć puszystej konsystencji śmietany i połączyć dokładnie masy. 

My deser podaliśmy z kawałkami ananasa. 



3 komentarze:

  1. To, to musi być kaloryczne :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet bardzo - ok. 300 kcal na porcję, czyli mniej więcej tyle, co bounty ;). Plus - bez żadnych E i innych śmieci ;). Minus? Tyłek i tak rośnie :<

    OdpowiedzUsuń