sobota, 28 marca 2015

#24 Jogurtowe ciasto na mące ryżowej

Uhh.. Od miesiąca nas tu nie było, trzeba nadrobić zaległości ;). Dzisiaj pojawią się trzy desery. Na pierwszy ogień - specjalnie dla Dagi - proste, smaczne, bezglutenowe ciacho. 



Puchate ryżowe ciasto

Składniki

1,5 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 
0,5 szklanki cukru 
1 torebka cukru wanilinowego Delecta
2 jajka
0,5 szklanki oleju
300 g jogurtu (u mnie prawie cały kubek greckiego)

Dodatkowo: owoce świeże, z puszki lub mrożone ;). U mnie zapuszkowany ananas. 

Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przelać do formy wysypanej mąką ryżową. Na powierzchni ciasta ułożyć owoce, lekko wciskając w ciasto.

Piec 30-35 minut w 180*C. 
Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć :<


[Lepsze zdjęcia pojawią się wkrótce, w zamian załączam najedzoną świnkę, oczywiście ryżowym ciastem ;)]
Świnia nie mieszka w klatce, ale spać chodzi na hamak, dlatego fotka z zza kratek ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz