niedziela, 1 lutego 2015

#23 Zimowy-zielony makaron

Zima za oknem (przynajmniej w Zakopanem, z którego nie dawno wróciłam), więc w ruch idą mrożonki - namiastka letnich smaków ;). My wykorzystaliśmy jeszcze nasz ogródkowy groszek i fasolkę, jednak teraz te mrożonki dostępne są praktycznie wszędzie :).




Zimowo-zielony makaron

Składniki

200 g mrożonego groszku
200 g mrożonych brokułów
200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej

1 duży kubek jogurtu greckiego (400 g)
1 jajko
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka zmielonego pieprzu (u mnie zielony)
2 duże szczypty chilli w proszku (polecam zielone)
Sól do smaku
Oliwa

Makaron świderki (u mnie pełnoziarnisty)

Przygotowanie
Mrożonki wrzucam do wrzącej wody, gotuję ok. 5 min. 
Oliwę rozgrzewam na dużej patelni, wrzucam ugotowane warzywa, podsmażam kilka minut, tak aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i do końca zmiękły. W międzyczasie dokładnie mieszam jogurt, jajko i przyprawy, następnie wlewam do warzyw i ciągle mieszając gotuję, aż sos zgęstnieje (2-3 minuty). 

Makaron ugotuję w osolonej wodzie przez ok. 10 min. i podaję z warzywami. 

Szybko i smacznie :)


2 komentarze:

  1. Danie musiało smakować wspaniale :) Bardzo podoba mi się takie zestawienie warzyw :)

    OdpowiedzUsuń