wtorek, 23 grudnia 2014

#22 Korzenny syrop z nutką pomarańczy

Kolejny pomysł na prezent - korzenny syrop z nutką pomarańczy. Syrop nadaje się zarówno do kawy, herbaty, polania naleśników... Aga testowała z budyniem śmietankowym i poleca go też w tej wersji :).






Korzenny syrop z nutką pomarańczy

Składniki:
600 g cukru
0,5 litra wody
Łyżka przyprawy korzennej
Łyżka cynamonu
4 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
Duża szczypta chilli
Skórka i sok z jednej pomarańczy
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Cukier zalewamy w garnku wodą, wstawiamy na mały ogień. Dodajemy wszystkie przyprawy. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem, cienko obrać - skórkę wrzucić do syropu, wyciśnięty sok - również wlać do gotującego się syropu. Całość gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (czyli po prostu - syropowej, lekko gęstej ;) ). Ostudzić i przelać przez sitko wyłożone gazą do słoiczków. Przechowywać w lodówce do kilku miesięcy.


Słodki PrezentWigilia 2014Korzenne przysmaki

1 komentarz:

  1. Zaintrygował mnie ten przepis. Będę musiała kiedyś zrobić taki syrop :)

    OdpowiedzUsuń