Z opcjonalnym czekoladowym dodatkiem - są jeszcze lepsze, kremowy dodatek wśród chrupkich płatków - rewelacja :)
Składniki
1 banan
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej
1/4 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie gryczana) - nie koniecznie
1/4 szklanki wody
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki drobno startej gorzkiej czekolady lub drobnych czekoladowych groszków (opcjonalnie)
Najpierw blenderem miksuję banana z miodem i przyprawami, dodaję wodę, płatki owsiane i mąkę, wszystko razem blenduję do wymieszania się składników. Powinna powstać gęsta, ciężka, dająca się formować rękami masa. W razie potrzeby - dosypuję płatków lub mąki albo dolewam wody. Na końcu dodaję czekoladę i krótko miksuję.
Przygotowanie
Następnie należy uformować z masy kulki i rozpłaszczać je na blasze. Ja w swoje powciskałam dodatkowo kolorowe czekoladowe draże (zamiast nich można użyć czekoladowych groszków). Ciastka pieką się ok. 15 min w 180*C.
Wpis walczy w durszlakowym konkursie. Prowadzę bloga, żeby zapisywać co ciekawsze przepisy i móc do nich wrócić w przyszłości. Jednak zdecydowanie wolę papierowe wersje przepisów, grzebanie w książkach i wracanie do najbardziej usmarowanych czekoladą, zatłuszczonych i wymiętych stron z ulubionymi przepisami ;). A książka o którą walczę, to dokładnie ta: Moje wypieki. Wielki powrót. Klikajcie w link i sprawdźcie, bo zapowiada się ciekawa pozycja wśród kulinarnych książek. Drugą nagrodą jest dodatkowo: Moje przepisy i pomysły - może powstanie wersja pisana mojego bloga? ;)

Super :D
OdpowiedzUsuń