środa, 19 października 2016

#32. Jesienny kurczak

Ambition z dbałościąDo stworzenia wpisu zainspirował mnie durszlakowy konkurs #Ambition na danie "z dbałością". Temat szeroki, a ja po przeczytaniu hasła od razu wiedziałam, co przygotuję.
W ogrodzie znalazłam jeszcze kilka papryk, na strychu suszył się czosnek, od znajomej dostałam wielką paczkę suszonego na słońcu oregano z jej ogrodu, a cukinię skubnęłam babci. Przecier pomidorowy też własny, osobiście przecierany ;). Samo zdrowie! Ale w tej potrawie to jest tylko część "dbałości" ;). Uwielbiam połączenie kolorów, które tworzy się na talerzu - kojarzy się ze słoneczną, kolorową jesienią. Nic, tylko jeść!

Aaaa, i skoro przy temacie jesieni jesteśmy - dla mnie to idealna pora na zmiany w domu, w którym w końcu spędzam więcej czasu (nikomu nie chce się wychodzić na to zimno i deszcz ;) ) - sklep Dajar oferuje nam 10 % zniżki, wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE. I może jakiś nowy wystrój kuchni wpadnie? ;)

Składniki:
3 średnie filety z kurczaka
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte
1 średnia cukinia
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:
Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem.
W tym czasie obieram papryki i cukinię. Papryki kroję w cienkie paski, cukinię w kosteczkę.
Kurczaka przekładam na patelnię, krótko obsmażam na dużym ogniu. Zmniejszam ogień, dodaję cukinię i duszę razem pod przykryciem ok. 5 minut, dodaję przecier i cukier, duszę razem kolejne 5 minut, do zmięknięcia cukinii. Po tym czasie dodaję pokrojoną paprykę, zostawiam potrawę na małym ogniu na jeszcze ok. 5 minut. I gotowe :). Ja takiego kurczaka podaję z zieloną soczewicą lub brązowym ryżem, ale wybór dodatków jest zupełnie dowolny :).




[EDIT]
Danie miało być z soczewicą, ale niestety moją porcję ktoś zjadł szybciej :(

1 komentarz:

  1. Kocham takie dania. :) Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    OdpowiedzUsuń