niedziela, 19 października 2014

#19 Ciasto czekoladowo-bananowe

Co się stanie jak mleko zastąpimy nektarem bananowym? Właśnie to:

Czekoladowo-bananowe ciasto

Składniki
Było tak dobre, że zapomniałam
zrobić zdjęcie, aż został tylko taki kawałek...

2 tabliczki czekolady deserowej (u mnie deserowa+mleczna)
3/4 kostki margaryny
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3/4 szklanki nektaru bananowego
2 banany

Przygotowanie
Zaczynamy od roztopienia czekolady z margaryną w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę, proszek, sodę i cukier dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i nektar, mieszamy. Do masy dodajemy roztopioną margarynę z czekoladą, dokładnie miksujemy.
Banany kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy.
Gotowe ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem, Piec ok. 50-60 minut w 180*.

Polecam z cytrynowym lukrem: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z taką ilością soku cytrynowego, aby otrzymać gęsty lukier ;-)
On zjadł zdecydowanie za dużo ;)

[EDIT] Ostatnio zapomniałam dodać do ciasta cukru. Też było dobre ;)

4 komentarze:

  1. haha, a jednak - ciasto może zaszkodzić :D
    ja coraz częściej rezygnuję z cukru i zastępuję go miodem - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, do tego ciasta miód zdecydowanie będzie pasował :). Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń