poniedziałek, 26 maja 2014

#13 Jelly tea

Mieliście kiedyś ochotę na Bubble Tea, a nie mieliście pod ręką tapiokowych kuleczek? Jest na to rada! Jelly tea! Nie mogliśmy się dogadać co do smaku, więc zrobiliśmy od razu dwie wersje :).

 Leśna i tropikalna jelly tea 
Składniki (na 2 porcje o 2 różnych smakach)
Po 1 torebce herbaty o smaku o owoców leśnych i owoców tropikalnych
1 i 1/2 szklanki wrzątku
Cukier do smaku
1/2 szklanki zimnego mleka
Po 1 galaretce Winiary o smaku jagodowym i arbuzowym + po 1 szklance wrzątku na każdą galaretkę
 Przygotowanie 
Rozdzielamy wrzątek na 2 szklanki i osobno parzymy herbatki, dosładzamy do smaku. Po przestudzeniu odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby były mocno schłodzone.
W tym czasie przygotowujemy galaretki - każdą rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku i rozlewamy do możliwie płaskiego naczynia (oczywiście osobno). Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Stężałą galaretkę kroimy w drobną kostkę, dopasowując jej rozmiar do wielkości słomek do picia ;).
Ostudzoną herbatę dopełniamy 1/4 szklanki mleka, mieszamy. Dodajemy galaretki - do leśnej jagodową, a do tropikalnej - arbuzową. U nas w leśnej jelly tea wylądowały jeszcze drobno pokrojone żelki o smaku jeżyn.




Już mi się marzy kolejna wersja z truskawkowo-muffinkową herbatą i truskawkową galaretką... ;)


  Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz