wtorek, 22 października 2013

#7 Chocomole - wegański budyń z awokado :)

Budyń powstał jako wariacja na temat przepisu na "Chocomole" pewnego amerykańskiego plantatora awokado. Nie ma gotowania bez muzyki, więc do awokadowego przepisu polecam muzykę tworzoną właśnie przez omawianego wyżej plantatora ;) : 



Wegański budyń z awokado

Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 mocno dojrzałe banany
1 łyżka kakao
0,5 szklanki zimnej wody
Ew. miód (obowiązkowo prawdziwy!), cukier (brązowy, biały, puder...), stewia, czy czym tam sobie dosładzacie ;)

Przygotowanie:
Banany blendujemy z kakao, aż powstanie jednolita masa, bez grudek. 
W osobnym naczyniu awokado miksujemy blenderem na gładką masę, stopniowo dodając wodę.
Do zmiksowanego awokado dodajemy masę bananową, dokładnie mieszamy. Można dosłodzić miodem, chociaż przy odpowiednio dojrzałych bananach to nie jest konieczne. Przekładamy do miseczki i podajemy :). 
Rady:
W oryginalnym przepisie zamiast bananów dodaje się garść namoczonych w wodzie przez godzinę i następnie posiekanych daktyli - mi osobiście nie smakuje ta wersja, ale jeśli ktoś lubi daktyle, to polecam :). Tak samo w oryginalnym przepisie nie było dodatku wody -  moim zdaniem budyń z wodą ma lepszą konsystencję, jest bardziej... budyniowy. Ale bez wody jest świetnym dipem do pokrojonych świeżych owoców lub smarowidłem do słodkiej chałki, czy śniadaniową nutellą z żytnim chlebem :). 





[oryginał zdjęcia gdzieś wcięło, więc daję fotkę z PP, ale moja własna, oczywiście ;)]


Zastąp budyń lepszą wersją! ;) I gwarantuję, że więcej nie kupisz proszkowego budyniu czy, co gorsza, sklepowego gotowca ;). Stąd też dołączamy do akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I

3 komentarze:

  1. Świetny przepis! :) Na pewno wypróbuję! :D tylko wydaje mi się, że skoro jest wegański to nie powinno używać się miodu ;) Ale to wtedy przecież można zastąpić czymś innym. Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cacko, super blog :d Fajne przepisy :D

    OdpowiedzUsuń