Czekoladowo-bananowe ciasto
Składniki
Było tak dobre, że zapomniałam zrobić zdjęcie, aż został tylko taki kawałek... |
2 tabliczki czekolady deserowej (u mnie deserowa+mleczna)
3/4 kostki margaryny
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3/4 szklanki nektaru bananowego
2 banany
Przygotowanie
Zaczynamy od roztopienia czekolady z margaryną w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę, proszek, sodę i cukier dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i nektar, mieszamy. Do masy dodajemy roztopioną margarynę z czekoladą, dokładnie miksujemy.
Banany kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy.
Gotowe ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem, Piec ok. 50-60 minut w 180*.
Polecam z cytrynowym lukrem: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z taką ilością soku cytrynowego, aby otrzymać gęsty lukier ;-)
On zjadł zdecydowanie za dużo ;) |
[EDIT] Ostatnio zapomniałam dodać do ciasta cukru. Też było dobre ;)
haha, a jednak - ciasto może zaszkodzić :D
OdpowiedzUsuńja coraz częściej rezygnuję z cukru i zastępuję go miodem - polecam!
O tak, do tego ciasta miód zdecydowanie będzie pasował :). Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńzrobię zrobię o tak :):)
OdpowiedzUsuńzrobię zrobię o tak :):)
OdpowiedzUsuń