Placki powstały z konieczności przerobienia ogromnych ilości cukinii, które w tym roku wyjątkowo obrodziły - nie dość, że same cukinie ogromne, to jeszcze niezliczona ilość porasta każdy krzaczek ;). Obie wersje polecamy z jogurtem lub gęstą śmietaną :).
Wytrawne placki z cukinii
Składniki:
1 duża cukinia (1,5 kg)
2 duże lub 3 małe jajka
ok. pół szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Łyżka oleju
Sól, pieprz
Dodatki: posiekana nać selera, cebula, dowolne zioła, pokrojona papryka...
Przygotowanie:
Cukinię obrać, jeżeli jest starsza usunąć nasiona. Oczyszczoną zetrzeć na grubym oczku tarki. Osolić, zostawić na dłuższą chwilę i odcisnąć nadmiar wody. W międzyczasie przygotować dodatki: u nas ostatnio króluje wersja z posiekaną czerwoną cebulką i nacią selera. Odsączoną cukinię wymieszać z jajkiem, mąkami, dodatkami oraz olejem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Dzisiaj testowaliśmy wersję pieczoną zamiast smażonej - też smacznie, a i nieco zdrowiej. Należy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po 1-2 łyżki masy i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Słodkie cukiniowe placuszki
Składniki:
1 duża cukinia (1,5 kg)
2 duże lub 3 małe jajka
ok. pół szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Łyżka oleju
Cukier do smaku
Dodatki: jabłko, cynamon, inne dowolne owoce
Przygotowanie:
Cukinię obrać, jeżeli jest starsza usunąć nasiona. Oczyszczoną zetrzeć na grubym oczku tarki. Wymieszać z cukrem, odstawić a następnie odsączyć nadmiar wody. W tym czasie pokroić owoce (jabłka ścieram na grubym oczku, tak jak cukinię). Cukinię wymieszać z owocami, jajkami, mąkami i olejem. Smażyć lub piec jak w wytrawnej wersji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz