Malinowy deser z mascarpone
6 porcji
Składniki
250 g malin
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 g sera mascarpone
Duża śmietanka 30%
2 łyżki cukru pudru
Paczka okrągłych biszkoptów
Mocny napar kawy
Przyygotowanie
2 łyżki cukru roztapiamy w rondlu, dodajemy połowę malin, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy przez kilka minut rozgniatając maliny. Pod koniec należy dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie rozmieszać (jeżeli boicie się grudek można mąkę rozprowadzić wcześniej wodą).
Śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do pucharków/miseczek czy tak jak w moim przypadku filiżanek nakładamy biszkopty, nasączamy kawą, na to kładziemy warstwę malinowego musu, warstwę kremu i znowu nasączony biszkopt, krem i na wierzch świeże maliny. Posypać pokruszonymi biszkoptami.
ja polecam świnki morskie :) to ciepło...
OdpowiedzUsuńPycha, malinki i mascarpone super do siebie pasują, polecam również sernik na zimno z malinami i mascarpone (wg,kuchni lidla,), mniam :)
OdpowiedzUsuń