Przed świętami niestety totalny brak czasu. Moje projekty, Ł. praca inżynierska... Wszystko się udało chyba tylko dzięki jakiemuś tunelowi czasoprzestrzennemu, który połączył nasze mieszkanie z pwr ;).
Przepisy nieco spóźnione, ale na sylwestrową noc będą w sam raz ;).
Ciasto marchewkowe z kremem z serka i polewą kakaową
zwane marchewkowym piernikiem
Ciasto:
Składniki
4 jaja
1 i 1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu (w wersji świątecznej polecam przyprawę do piernika :))
3 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
Przygotowanie
Jajka wymieszać z olejem i cukrem. W większej misce wymieszać składniki sypkie (mąka, proszek, soda, przyprawa), dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać całość łyżką. Na końcu dodać startą marchew, wymieszać. Piec ok. godziny w temp. 175*C.
Krem:
Składniki
2 serki typu Philadelphia (w sumie 300-400g) -np. serek śmietankowy Delikate z Biedronki, Twój Smak z Piątnicy, Bieluch, Mój Ulubiony z Wielunia...
100 g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru (ja wolę mniej słodkie - szklanka wystarczy)
Przygotowanie
Serki i masło zmiksować z cukrem. I gotowe :)
Polewa:
Składniki
Kostka margaryny
3-4 kopiaste łyżki kakao
Pół szklanki cukru
3 łyżki wody
Przygotowanie
Roztopić margarynę, dodać wodę, cukier i kakao, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić.
Ciasto kroimy na dwie części, przekładamy kremem, polewamy polewą, posypujemy posypką, wiórkami, czymkolwiek ;). I gotowe! Nie licząc czasu pieczenia można spokojnie wyrobić się w 20 minut :).
Rady
Zamiast kremu, w podobny sposób można przygotować "lukier", którym smarujemy wierzch ciasta: zamiast 2 szklanek cukru pudru należy wsypać całe pół kilo pudru (ok. 4 szklanki).
Przepis na karpatkę - później ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz