czwartek, 26 grudnia 2013

#10 Poświątecznie - marchewkowe na bogato

Przed świętami niestety totalny brak czasu. Moje projekty, Ł. praca inżynierska... Wszystko się udało chyba tylko dzięki jakiemuś tunelowi czasoprzestrzennemu, który połączył nasze mieszkanie z pwr ;). 

Przepisy nieco spóźnione, ale na sylwestrową noc będą w sam raz ;).


Ciasto marchewkowe z kremem z serka i polewą kakaową
zwane marchewkowym piernikiem

Ciasto:
Składniki
4 jaja
1 i 1/4 szklanki oleju 
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu (w wersji świątecznej polecam przyprawę do piernika :))

3 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi

Przygotowanie
Jajka wymieszać z olejem i cukrem. W większej misce wymieszać składniki sypkie (mąka, proszek, soda, przyprawa), dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać całość łyżką. Na końcu dodać startą marchew, wymieszać. Piec ok. godziny w temp. 175*C.


Krem:
Składniki
2 serki typu Philadelphia (w sumie 300-400g) -np. serek śmietankowy Delikate z Biedronki, Twój Smak z Piątnicy, Bieluch, Mój Ulubiony z Wielunia...
100 g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru (ja wolę mniej słodkie - szklanka wystarczy)

Przygotowanie
Serki i masło zmiksować z cukrem. I gotowe :)


Polewa:
Składniki
Kostka margaryny
3-4 kopiaste łyżki kakao
Pół szklanki cukru
3 łyżki wody

Przygotowanie
Roztopić margarynę, dodać wodę, cukier i kakao, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić.


Ciasto kroimy na dwie części, przekładamy kremem, polewamy polewą, posypujemy posypką, wiórkami, czymkolwiek ;). I gotowe! Nie licząc czasu pieczenia można spokojnie wyrobić się w 20 minut :).

Rady
Zamiast kremu, w podobny sposób można przygotować "lukier", którym smarujemy wierzch ciasta: zamiast 2 szklanek cukru pudru należy wsypać całe pół kilo pudru (ok. 4 szklanki).



Przepis na karpatkę - później ;).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz