Samo przygotowanie hummusu jest błyskawiczne, tak samo jak jego jedzenie. Ale gotowanie ciecierzycy niestety trwa. I to długo. Dlatego polecam zrobić go dzień wcześniej i przełożyć do słoiczka, kilka dni może przeczekać w lodówce.
Paprykowo-pomidorowy hummus bez czosnku i tahini
"Hmmm.. Co my tu mamy?"
Składniki:1 filiżanka ciecierzycy (lub 1 puszka już ugotowanej ciecierzycy)
1 łyżka oliwy
Łyżka słodkiej papryki w proszku
Pół łyżeczki chilli
Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub ketchupu)
Przygotowanie:
Ciecierzycę teoretycznie powinno się namaczać przez 12 godzin przed gotowaniem, ale co zrobić jak najdzie nas ochota na hummus w ciągu dnia? Otóż: zalewamy ciecierzycę wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, wyłączamy ogień i odstawiamy do wystudzenia. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną ciecierzycę odsączamy i blendujemy na gładką masę, dodajemy oliwę i przyprawy, blendujemy dalej. Aby uzyskać odpowiednio gładką, "miękką" konsystencję zwykle trzeba dodać wody - albo wywaru po gotowaniu ciecierzycy albo przegotowanej wody.
Moja ulubiona wersja - na pełnoziarnistym chlebie, ze świeżą papryką i prażonym słonecznikiem <3
Hej! Nie zjadaj mojej dekoracji!
śliczna świnka!
OdpowiedzUsuń