piątek, 7 marca 2014

#11. Błyskawiczne śniadanie - paprykowo-pomidorowy prosty hummus

Sesja, obrona, zawody, i w końcu lenistwo. Tak, to wszystko nie pozwoliło nam pojawić się tutaj przez ostatnie prawie 3 miesiące. Jako pierwszy posiłek po tak długiej przerwie - śniadanie :).

Samo przygotowanie hummusu jest błyskawiczne, tak samo jak jego jedzenie. Ale gotowanie ciecierzycy niestety trwa. I to długo. Dlatego polecam zrobić go dzień wcześniej i przełożyć do słoiczka, kilka dni może przeczekać w lodówce.
Paprykowo-pomidorowy hummus bez czosnku i tahini

"Hmmm.. Co my tu mamy?"
Składniki:
1 filiżanka ciecierzycy (lub 1 puszka już ugotowanej ciecierzycy)
1 łyżka oliwy
Łyżka słodkiej papryki w proszku
Pół łyżeczki chilli
Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub ketchupu)


Przygotowanie:
Ciecierzycę teoretycznie powinno się namaczać przez 12 godzin przed gotowaniem, ale co zrobić jak najdzie nas ochota na hummus w ciągu dnia? Otóż: zalewamy ciecierzycę wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, wyłączamy ogień i odstawiamy do wystudzenia. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości.

Ugotowaną ciecierzycę odsączamy i blendujemy na gładką masę, dodajemy oliwę i przyprawy, blendujemy dalej. Aby uzyskać odpowiednio gładką, "miękką" konsystencję zwykle trzeba dodać wody - albo wywaru po gotowaniu ciecierzycy albo przegotowanej wody.
Moja ulubiona wersja - na pełnoziarnistym chlebie, ze świeżą papryką i prażonym słonecznikiem <3

Hej! Nie zjadaj mojej dekoracji!



Wytrawne Vege Śniadanie Co do kanapki? Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

1 komentarz: