Niby prosta pizza z klopsikami, ale ciasto zyskało dodatek płatków owsianych a klopsiki pomidorowo-pikantnego smaku. Megapożywne, więc duża blacha wyżywi kilku wygłodniałych fanów piłki :).
Pizza z klopsikami
Składniki
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki ciepłej wody
20 g drożdży
Pół łyżeczki cukru
szczypta soli
Klopsiki:
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk)
Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
Łyżka gęstego jogurtu
Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek
Sos:
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) )
Oliwa z oliwek
Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli
Łyżeczka cukru
Szczypta soli
Dodatki:
Pół puszki czerwonej fasoli
Pół puszki kukurydzy
Pomidor
Czerwona cebula
2 kulki mozzarelli
Przygotowanie
Płatki mieszamy w misce z mąką i solą, robimy zagłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy połową szklanki wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilka minut, następnie zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy klopsiki: mięso mieszamy z jogurtem, koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem.
Aby zrobić sos, należy rozgrzać oliwę w rondelku, przesmażyć posiekanego pomidora, dodać koncentrat i przyprawy. Sos smażyć kilka minut.
Przygotowujemy resztę składników: pomidora kroimy w plastry, jeżeli jest bardzo soczysty - usuwamy gniazda nasienne, fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą, kukurydzę odsączamy, cebulę kroimy w krążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy.
Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy w palcach na małe kawałeczki i posypujemy równomiernie pizzę. Na ser kładziemy klopsiki.
Pizzę pieczemy ok. 15 minut kładąc blachę bezpośrednio na spodzie piekarnika nagrzanego do 220*C, ustawionym na grzałkę dolną + termoobieg. Jeżeli nie mamy takiej opcji najpierw nagrzewamy spód piekarnika, po jakimś czasie przełączamy na termoobieg i tak pieczemy pizzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz