Zimowo-zielony makaron
Składniki
200 g mrożonego groszku
200 g mrożonych brokułów
200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
1 duży kubek jogurtu greckiego (400 g)
1 jajko
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka zmielonego pieprzu (u mnie zielony)
2 duże szczypty chilli w proszku (polecam zielone)
Sól do smaku
Oliwa
Makaron świderki (u mnie pełnoziarnisty)
Przygotowanie
Mrożonki wrzucam do wrzącej wody, gotuję ok. 5 min.
Oliwę rozgrzewam na dużej patelni, wrzucam ugotowane warzywa, podsmażam kilka minut, tak aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i do końca zmiękły. W międzyczasie dokładnie mieszam jogurt, jajko i przyprawy, następnie wlewam do warzyw i ciągle mieszając gotuję, aż sos zgęstnieje (2-3 minuty).
Makaron ugotuję w osolonej wodzie przez ok. 10 min. i podaję z warzywami.
Szybko i smacznie :)
Danie musiało smakować wspaniale :) Bardzo podoba mi się takie zestawienie warzyw :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń